Nicotine feiten

Nicotine is een drug dat voorkomt in natuurlijke tabak. Het is uiterst verslavend ľ net zo verslavend als hero´ne en coca´ne. Gedurende de tijd, wordt het lichaam fysiek en mentaal afhankelijk van de nicotine. Studies hebben aangetoond dat de rokers beide aspecten moeten overkomen om met het roken te kunnen stoppen.

Als rook ge´nhaleerd wordt, gaat de nicotine tot diep in de longen, waar het snel wordt opgenomen in de bloedsomloop en daardoor door het hele lichaam vervoerd wordt. Nicotine raakt vele delen van het lichaam inclusief je hart, en bloedvaten je hormonale systeem en je metabolisme en je hersenen. Nicotine kan gevonden worden in borstvoeding en in het speeksel van rokers. Gedurende de zwangerschap, kan nicotine vrij stromen door de placenta en wordt gevonden in het vruchtwater en in de navelstreng van de baby's.

Verschillende factoren kunnen de snelheid van het metabolisme en het kwijtraken van nicotine uit het lichaam bepalen. Over het algemeen zal een 'gewone' roker nicotine en zijn bij- producten nog 3 of 4 dagen in zijn lichaam hebben nadat ze zijn gestopt met het roken van sigaretten.

Onthoudingsverschijnselen

 • 1
 • Depressie
 • 2
 • Gevoel van frustratie en boosheid
 • 3
 • Irritatie
 • 4
 • Moeilijk doorslapen
 • 5
 • Moeite met concentratie
 • 6
 • Rusteloosheid
 • 7
 • Hoofdpijn
 • 8
 • Moeheid
 • 9
 • Verhoogde trek in eten

  Als rokers stoppen- wat zijn dan de voordelen?

  20 minuten na het stoppen
  Uw bloeddruk gaat omlaag naar het niveau vlak bij het niveau voor uw laatste sigaret. De temperatuur van uw handen en voeten worden weer normaal.

  8 uur na het stoppen
  Het koolmonoxide niveau in uw bloed wordt weer normaal.

  24 uur na het stoppen
  De kans op een hart aanval gaat omlaag.

  2 weken tot 3 maanden na het stoppen
  Uw circulatie verbeterd en uw long functie gaat met 30% omhoog.

  1 tot 9 maanden na het stoppen
  Hoesten, verstopte neus, vermoeidheid en kortademigheid verminderen, cilia: (een dunne haar structuur, die slijm uit de longen vervoerd) krijgt zijn normale functie terug in de longen, zijn werking om het slijm te hanteren wordt verhoogd en de longen schoon te houden van infecties.

  1 jaar na het stoppen
  Het risico van hart- en vaatziekten is nog tot de helft gedaald ten opzichte van de rokers.

  5 jaar na het stoppen
  Het risico op een beroerte zal gereduceerd worden tot dat van een niet roker, gemiddeld 5 tot 15 jaar na het stoppen met roken.

  10 jaar na het stoppen
  De long kanker verwachting is nu 50% ten opzichte van de rokers. Het risico op kanker in de mond, keel, blaas, nier en pancreas is verlaagd.

  15 jaar na het stoppen
  Het risico op hart en vaatziekten is nu gelijk aan dat van een niet- roker.

  Meteen na het stoppen...

  Ontwikkel een schone omgeving zonder rook zowel op je werk als thuis. Koop bloemen voor jezelf, je zult verrast kunnen zijn hoeveel je weer van de geur kan genieten.

  De eerste paar dagen nadat je gestopt bent, breng dan zoveel mogelijk tijd door in ruimten waar het roken niet is toegestaan zoals bibliotheken, keren, winkels, musea.

  Drink grote hoeveelheden water en sap. Voorkom al te veel cafeïne.

  Probeer alcohol te voorkomen en andere dranken die je associeert met roken.

  Begin een gesprek in plaats van te vragen om een vuurtje ;-)

  Als je het mist om iets in je hand te houden, speel dan bijvoorbeeld met een paperclip of tandenstokers.

  Voorkom verleiding (in een sigaret natuurlijk).

  In plaats van het roken na de maaltijden, poets je tanden of ga een eindje wandelen.

  Als je altijd rookt terwijl je auto rijdt, luister nu dan naar een praatshow op de radio of je favoriete muziek of ga een tijdje met het openbaar vervoer.

  Probeer in de eerste drie weken de situatie's te vermijden die je op een plezierige manier met roken associeert. Bijvoorbeeld bij het kijken van je favoriete TV programma, of zitten in je favoriete stoel/fauteuil of bij het drinken van een cocktail voor het eten.

  Totdat je voldoende vertrouwen in hebt om van de sigaret af te blijven, beperk je jezelf tot gezonde activiteiten buitenshuis of lekken waar je niet mag roken.

  Als je toch naar plekken gaat waar er veel gerookt wordt, sluit je dan bij de niet-rokende mensen daar aan.

  Probeer sigaretten advertentie's te ontleden om zo te kunnen ontdekken hoe ze de mensen persoonlijk aanspreken met hun techniek, een drug te verkopen.

  Wat gebeurt er als je stopt met roken

  Onmiddellijke beloning
  Binnen 12 uur nadat de laatste sigaret is gerookt, begint je lichaam zichzelf weer te helen. De niveau's van koolmonoxide en nicotine zullen snel kleiner worden in je systeem en je hart en longen zullen de schade herstellen die de sigaretten rook heeft aangebracht.

  Na een paar dagen zal je hele verschillen kunnen constateren in je lichaam. Je reukzintuig wordt weer normaal en je smaakzin kan verbeteren. Je zult beter kunnen ademen en je kuchje zal verdwijnen. En je bent vrij van de peuken, de geur, het ongemak, de kosten en de sigaretten rook.

  Onmiddellijke effecten
  Als je lichaam zichzelf begint te herstellen, zal je in plaats van je beter te voelen je eerst veel slechter gaan voelen. Het is belangrijk om te begrijpen dat dit een proces is en beter gaat door de tijd heen.

  Je wordt misschien wel iets zwaarder, je houdt vocht vast en je hebt misschien een droge mond en tong. Misschien ben je moe en geïrriteerd en kan je moeilijk slapen en hoest je veel.

  Dit zijn allemaal symptomen van het stoppen met roken en het lichaam die met kracht probeert de laatste resten nicotine en andere chemische additieven van de sigaret te verwijderen.

  Het zal beter gaan in 2 tot 3 dagen. Je moet weten dat deze ongemakken slechts tijdelijk zijn en je de start hebt gemaakt naar een gezonder lichaam en je hebt hierdoor een aantal gezonde productieve dagen geplakt aan iedere dag aan ieder jaar van je leven.

  Je hebt je vooruitzichten op een langer leven verbeterd en de risico’s op ernstige ziekten aanzienlijk verminderd.

  Opmerking: sigaretten roken is ieder jaar verantwoordelijk voor ongeveer 130.000 overlijdens door kanker, 170.000 overlijdens door hart ziekten en 50.000 overlijdens door longziekten.

  © Natarella Medical Care
  top | print | venster sluiten